Kõik uudised

Eesti Betooniühingu üliõpilaspreemia sai Oskar Aru

Merko Ehitus Eesti tehnik Oskar Aru pälvis tunnustuse Tallinna Tehnikaülikooli ehitiste projekteerimise ja ehitusjuhtimise eriala magistritöö eest.

Eesti Betooniühingu üliõpilaspreemiad on loodud betooni, betoonarhitektuuri ja betoonehitust käsitleva õppetöö edendamiseks ja tulemusrikkamaks muutmiseks. Betooniühingu preemiate saajad valitakse välja Eesti kõrgkoolide betoonialaste lõputööde hulgast.

Oskar Aru koostatud Tallinna Tehnikaülikooli ehitiste projekteerimise ja ehitusjuhtimise eriala magistritöö „Rail Baltica Ülemiste raudteeterminali järelpingebetoonist ja monoliitsest raudbetoonist kandekonstruktsioonide arvutus” analüüsis projektset lahendust. Terminali põhiprojekti projekteerija poolt oli välja pakutud Suur-Sõjamäe tänava alla komposiitkonstruktsioonis (teras+betoon) tunneli laeplaat. Magistritöös analüüsiti alternatiivset lahendust, kus komposiitkonstruktsioonis laeplaat on asendatud betoonist järelpingestatud laeplaadiga.

Konkursi žürii hinnangul on tulemuseks hea ja põhjalik töö, mis pakub olemasolevale põhiprojektile väga konkurentsivõimelise alternatiivi. Lisaks on pakutud alternatiiv ka keskkonnamõju suhtes optimaalsem, vähendades CO2-jalajälge 23% võrreldes komposiitkonstruktsioonis lahendusega. 

Eesti Betooniühing annab üliõpilaspreemiaid välja alates 2007. aastast betooniga seotud lõputööde eest. Konkursil võivad osaleda kõigi Eesti kõrgkoolide üliõpilaste lõputööd.

Auhinna üle andnud Eesti Betooniühingu juhatuse liikmed Jürgen Einpaul, Kalev Ramjalg ning tunnustuse pälvinud Oskar Aru